Panduan Menggunakan Google Font

Salam semua, hari ini aku nak berkongsi tips sikit yang aku dapat semalam. Tips menggantikan font kat blog anda dengan pelbagai bentuk font yang disediakan di Google Web Font. Tengok tajuk post dan tajuk widget blog nie, berbeza kan. Jadi kalau nak gunakan, sila ikut tips kat bawah.

Mula-mula klik gambar kat bawah atau klik sini

Setelah memilih jenis-jenis font yang ingin anda gunakan klik Add To Collection dan klik Use
Anda boleh memilih seberapa banyak font yang ingin digunakan. Jangan banyak sangat, elakkan pembaziran!Pilih bentuk font yang ingin digunakan. Biasanya ada font yang datang dengan pelbagai pilihan seperti Bold dan Italic. Contok rujuk gambar yang disediakan


Kemudian pilih pula character sets anda. Normal web akan menggunakan Latin Character.


Ini agak penting sikit. Copy kod yang diberikan kemudian paste dekat HTML blog anda. Pastikan anda paste selepas <head>
Contohnya seperti dibawah ini

Pastikan kod yang diberikan adalah lengkap dan tertutup. Jika tidak lengkap, tambahkan kod berikut </link> pada akhir kod anda.


Akhir sekali, untuk menggunakan sepenuhnya font yang dipilih, letakkan nama font anda pada kod font-family anda. Contoh ada pada laman web google font itu seperti cara letakkan pada h1, h2 dan h3.

Tak paham juga macam mana mau letak? Tengok jer kod pada blog ini dan cari perkataan Yanone Kaffeesatz. Tengok macam mana aku letakkan.

Dan akhir sekali jangan lupa preview dahulu sebelum save. Apa-apa hal pun korang back-up blog korang dengan Download Full Template.

Jangan lupa letak komen ye!

3 comments: