Pasal Air
Erm lama aku tak post apa-apa dalam blogku ni. Al-maklumlah, cuti panjang sangat (cuti raya). Bila abis cuti pula, kerja menimbun kat pejabat minta dimanja. Tak ada masa betul..

Sini aku nak cerita sikit pasal air. Kita ni kalau air tak ada, punya lah marah. Kekadang tue siap mencarut lagi. Aku pun kekadang macam tue. Sapa tak tension kalau nak mandi pun susah, lebih-lebih lagi kalau nak pegi kerja. Tapi tahu kah kita macam mana air tue boleh dibekal, proses pembersihan dan rawatannya? kompom tak tahu. Kalau ada yang tahu pun tak ramai.

Aku bukan nak cerita isu loji air atau air percuma di Selangor ataupun aku bukan nak cerita yang Tawau balek-balek ndak ada air, paccat jak. Apa yang aku nak cerita ialah pengalaman aku ke Loji Rawatan Air Hilir Perak.. Aku ke sana bukan melancong ataupun ada jamuan rumah terbuka tetapi ada kes ikan mati. Isk..ikan lagi. Kerja ikan mesti pasal ikan kan. 

Masa kat sana baru aku tahu yang loji rawatan air nie terlalu sensitif. Ada sedikit jak perubahan ada punca air diorang, kompom diorang stop production. Intake air ditutup. Aku ke sana pasal nak tinjau keadaan ikan mati tapi last-last aku lupa pasal ikan tue. Aku terpegun dengan kecekapan diorang. Woo patutlah kekadang tue tekanan air rendah atau air tak ada langsung. Diorang bukan suka-suka tak nak salurkan. Tapi atas sebab kecil (pada amatan korang lah) macam nie pun diorang akan shutdown sementara waktu. Ialah, kalau bekal air tue karang, ada pulak aduan yang air paip bauk ikan..wakakakak

Kesimpulannya, jangan mudah melatah kalau tak ada air, cari dulu sebabnya. Ini sekadar luahan dari aku, atas dasar pengalaman.


No comments:

Post a Comment